zdrowotny.com.pl

zdrowotny – zdrowie, uroda, dziecko

co jeść zamiast mięsa
Dieta

Co jeść zamiast mięsa? Zdrowa dieta roślinna

Aktualnie coraz więcej osób, ze względów etycznych bądź zdrowotnych, rezygnuje ze spożywania mięsa. Ograniczenie białka pochodzenia zwierzęcego, wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka, wystąpienia cukrzycy czy problemów z trawieniem. Ze względu na rolę budulcową białka, nie należy zapominać o jego odpowiedniej podaży. Jest ono jednym z trzech makrosładników, czyli składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Rosnąca popularność roślinnych zamienników mięsa

Roślinne alternatywy mięsa są dostępne na rynku od wielu lat, jednak dopiero w ostatnim czasie ich popularność drastycznie wzrosła. Chociaż są one produkowane z myślą o osobach na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, sięgają po nie również fleksitarianie (osoby ograniczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego). To właśnie ta grupa ludzi najczęściej zadaje sobie pytanie – co jeść zamiast mięsa?

Wiele firm zajmujących się produkcją produktów mlecznych i mięsnych, wprowadza do swojego asortymentu ich wegańskie zamienniki. Chcą w ten sposób odpowiedzieć na potrzeby klientów jedzących roślinnie, których liczba nieustannie się powiększa.

Co jeść zamiast mięsa, by cieszyć się zdrowiem?

Roślinne alternatywy mięsa są często błędnie postrzegane, jako zdrowsze i bardziej wartościowe. Jednak w zależności od stopnia przetworzenia oraz składu, korzyści płynące z ich spożywania mogą być niewielkie. Mimo coraz większej dostępności wegańskich produktów, warto wybierać te najbardziej naturalne, o dużej zawartości białka, które jest szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Produkty spożywcze takie jak fasola, soczewica, ciecierzyca lub boczniaki są źródłem protein oraz mają mięsistą konsystencję, dzięki czemu z powodzeniem sprawdzają się, jako substytut mięsa. Niestety tylko kilka pokarmów roślinnych zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje organizm. Są to: gryka, komosa ryżowa oraz soja. Na szczególną uwagę zasługuje tofu, które jest niesamowicie uniwersalnym produktem, sprawdzającym się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach.

Roślinne zamienniki mięsa są rewelacyjnym sposobem na pozyskanie białka i innych składników odżywczych. Są odpowiednie dla wegan i wegetarian, ale stanowią również świetną opcję dla osób, które pragną ograniczyć konsumpcję produktów zwierzęcych. Kluczem do zdrowej diety jest spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych pokarmów, dlatego w pierwszej kolejności warto sięgać po nieprzetworzone jedzenie.