Co jeść zamiast mięsa? Zdrowa dieta roślinna
Data publikacji 1 maja 2021
Aktualnie coraz więcej osób, ze względów etycznych bądź zdrowotnych, rezygnuje ze spożywania mięsa. Ograniczenie białka pochodzenia zwierzęcego, wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka, wystąpienia cukrzycy czy problemów z trawieniem. Ze względu na rolę budulcową białka, nie należy zapominać o jego odpowiedniej podaży. Jest ono jednym z trzech makrosładników, czyli składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Rosnąca popularność roślinnych zamienników mięsa
Roślinne alternatywy mięsa są dostępne na rynku od wielu lat, jednak dopiero w ostatnim czasie ich popularność drastycznie wzrosła. Chociaż są one produkowane z myślą o osobach na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, sięgają po nie również fleksitarianie (osoby ograniczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego). To właśnie ta grupa ludzi najczęściej zadaje sobie pytanie – co jeść zamiast mięsa?
Wiele firm zajmujących się produkcją produktów mlecznych i mięsnych, wprowadza do swojego asortymentu ich wegańskie zamienniki. Chcą w ten sposób odpowiedzieć na potrzeby klientów jedzących roślinnie, których liczba nieustannie się powiększa.
Co jeść zamiast mięsa, by cieszyć się zdrowiem?
Roślinne alternatywy mięsa są często błędnie postrzegane, jako zdrowsze i bardziej wartościowe. Jednak w zależności od stopnia przetworzenia oraz składu, korzyści płynące z ich spożywania mogą być niewielkie. Mimo coraz większej dostępności wegańskich produktów, warto wybierać te najbardziej naturalne, o dużej zawartości białka, które jest szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Produkty spożywcze takie jak fasola, soczewica, ciecierzyca lub boczniaki są źródłem protein oraz mają mięsistą konsystencję, dzięki czemu z powodzeniem sprawdzają się, jako substytut mięsa. Niestety tylko kilka pokarmów roślinnych zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje organizm. Są to: gryka, komosa ryżowa oraz soja. Na szczególną uwagę zasługuje tofu, które jest niesamowicie uniwersalnym produktem, sprawdzającym się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach.
Roślinne zamienniki mięsa są rewelacyjnym sposobem na pozyskanie białka i innych składników odżywczych. Są odpowiednie dla wegan i wegetarian, ale stanowią również świetną opcję dla osób, które pragną ograniczyć konsumpcję produktów zwierzęcych. Kluczem do zdrowej diety jest spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych pokarmów, dlatego w pierwszej kolejności warto sięgać po nieprzetworzone jedzenie.