Warzywa i owoce posiadają dużą ilość składników odżywczych i witamin, dlatego ich spożywanie korzystnie wpłynie na stan naszego zdrowia. Sprawdź, które warzywa i owoce będą najzdrowsze dla Twojego organizmu!

Najzdrowsze owoce

Badania pokazują, że najzdrowszym owocem są jeżyny. Nie powinno nas to dziwić, bowiem są one źródłem dużej ilości witamin (C, A, E, K, B) i kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają nastrój i pamięć. Mają bardzo mało cukrów i dwukrotnie większą dawkę antyoksydantów niż maliny. Uwzględniając jeżyny w jadłospisie, zapobiegniesz chorobom układu nerwowego i stanom zapalnym.

Do grona najzdrowszych owoców możemy zaliczyć też maliny, które pomogą Ci zwalczyć otyłość. Doceniane przez dietetyków suszone owoce są bogactwem witamin z grupy B i minerałów korzystnych dla naszego zdrowia. Z racji tego, że mają bardzo mało kalorii, zalecane są osobom odchudzającym się.

Doskonałymi właściwościami zdrowotnymi może pochwalić się kiwi będące źródłem witaminy C i K. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny ochroni nasz organizm przed rozwojem zaćmy. Dodatkowo suszone owoce obniżą ciśnienie krwi, zmniejszą uczucie przejedzenia i ochronią DNA przed uszkodzeniem.

Bogactwo witaminy C kryje się również w grejpfrucie. Zawarty w nim likopen zmniejsza ryzyko nowotworu prostaty, jelit, a także szyjki macicy. Jedzenie grejpfruta przyczyni się do wzmocnienia odporności organizmu, obniżenia cholesterolu i szybszego gojenia się ran.

Najzdrowsze warzywa

W grupie najzdrowszych warzyw nie może natomiast zabraknąć kalafiora, brukselki i zielonej kapusty. Wysoka zawartość witamin i minerałów sprawia, że warzywa te uchronią nas przed nowotworami, obniżą poziom cholesterolu i przyspieszą przemianę materii.

Uzupełnieniem diety powinna być również marchewka, która posiada działania antynowotworowe. Dzięki bogactwu witaminy A, C, B i E korzystnie wpłynie na stan naszej skóry.