Na rynku zdrowej żywności jest już naturalny ksylitol, erytrytol i stewia. Kolejna alternatywa dla osób dbających o linię i szukających zastępnika dla cukru to tagatoza. Słodzik ten jest nowością na światowych rynkach.

Co to jest tagatoza?

Tagatoza jest cukrem prostym, który w przyrodzie występuje w niewielkich ilościach. Jego źródłem jest mleko sterylizowane metodą UHT, sery i jogurty oraz niektóre owoce. Takie jak jabłka, daktyle, ananasy, pomarańcze i rodzynki. We wszystkich sposobach wytwarzania tagatozy produktem wyjściowym jest laktoza. To cukier mleczny złożony z glukozy i galaktozy. Pozyskana z serwatki, czyli odpadu przemysłu mleczarskiego.

W wyniku skomplikowanych transformacji chemicznych lub enzymatycznych galaktoza przekształcana jest w tagatozę – produkt finalny. Produkcją zajmują się nieliczne firmy ze względu na kosztowność procesu. Na terenie Unii Europejskiej można kupić Tagatesse — słodzik belgijskiej. Słodzik ten w swoim składzie posiada nieczysta tagatoza, To niestety mieszanka słodzików.

Czy tagatoza jest zdrowa?

Tagatozę uważa się za stosunkowo bezpieczny zamiennik cukru. Poza niższą wartością energetyczną cukier ten:

  • Ma mniej kalorii – 100 g tagatozy zawiera 150 kcal. Podczas gdy taka sama ilość cukru białego to już wartość rzędu 400 kcal. Jest to cenna informacja dla osób ograniczających ilość energii w diecie;
  • Ma właściwości probiotyczne: wspomaga florę przewodu pokarmowego, właściwą pracę jelit oraz trawienie;
  • Nie powoduje bólów żołądka;
  • Nie powoduje próchnicy – ze względu na fakt, iż ten słodzik nie jest pożywką dla bakterii kolonizujących jamę ustną, w przeciwieństwie do cukru białego nie przyczynia się do rozwoju próchnicy;
  • Korzystna dla diabetyków – spożycie tego słodzika nie wpływa znacząco na wzrost stężenia glukozy we krwi. Uważa się ją za dobry substytut cukru białego, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny (IG = 7,5);
  • Uznana za bezpieczną.

Eksperymenty przeprowadzone na zwierzętach wykazały także, iż na cukier ten ma pozytywny wpływ na  płodność. A także na rozwój płodu. Istnieją także przesłanki, by uważać, że tagatoza przydatna może być w leczeniu anemii i hemofilii. Ponieważ podnosi poziom erytrocytów i fibrynogenu we krwi.

Tagatoza to taki słodzik

Tagatoza posiada wiele zastosowań. Jest nie tylko substancją słodząca, ale również środkiem teksturującym, stabilizującym oraz wzmacniającym smak produktów. Cukier ten można wykorzystywać w kuchni do słodzenia napojów i deserów. Oraz ciepłych sosów i musów owocowych, czekoladowych. A także karmelizowania warzyw i owoców oraz jako dodatek do ciast, również drożdżowych. Cukier ten jest odporny na wysokie temperatury. A w przeciwieństwie do takich naturalnych słodzików jak stewia i ksylitol, ulega karmelizowaniu i fermentuje. Czyli może stanowić pożywkę do wzrostu drożdży podczas wypieku ciasta.

Tagatoza to środek słodzący. Dopuszczony jest do obrotu w USA, Australii, Nowej Zelandii, Brazylii. A także Korei Południowej, Japonii oraz krajach Unii Europejskiej. Cena 250 g opakowania czystej tagatozy (100%), bez dodatku innych substancji słodzących jest dość wysoka. Wynosi bowiem 27 zł, co daje około 110 zł w przeliczeniu na 1 kg słodzika. Być może to właśnie cena jest powodem, dla którego tagatoza nie jest znanym zamiennikiem cukru.

Producent na opakowaniu słodzika Tagatesse. Czyli na razie jedynego dostępnego na polskim rynku produktu słodzącego z tagatozą. Jest to kolejna zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru: niskokaloryczna, o bardzo szerokich możliwościach zastosowania.