Każdy z nas wie, że właściwości pomidorów są zbawienne dla naszego organizmu. Skutecznie  chronią nas przed chorobami nowotworowymi i chorobami serca. Dodatkowo zawierają małe ilości kalorii i cukru. Czy suszone pomidory wpłyną na nasz organizm równie pozytywnie co ich świeże odpowiedniki? Odpowiadamy.

Suszone pomidory właściwości

Suszone pomidory posiadają duże ilości likopenu, który nadaje im czerwoną barwę. Likopen ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu skutecznie chroni nasz organizm przed szkodliwym działanie wolnych rodników. Potwierdzeniem tego są przeprowadzone badania, które dowiodły, że likopen zawarty w pomidorach zmniejsza ryzyko raka prostaty i raka szyjki macicy. Suszone pomidory, podobnie jak zioła lecznicze, mają właściwości moczopędne i antymiażdżycowe. Dzięki dużej zawartości potasu poprawiają również pracę serca. Ponadto są źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Osoby, które uwzględnią w swojej diecie suszone warzywa i owoce, zwiększą swoją odporność i wspomogą pracę układu pokarmowego. Bogate w witaminę A, C i E suszone pomidory z pewnością docenią kobiety, które chcą zachować młody wygląd skóry i opóźnić pojawienie się zmarszczek.

Suszone pomidory  zastosowanie

Suszone pomidory charakteryzują się aromatycznym zapachem i niepowtarzalnym smakiem, dzięki czemu będą idealnym uzupełnieniem wielu potraw, w tym sałatek, makaronów i kanapek. Doskonale komponują się też z czosnkiem lub bazylią. Ze względu na bogactwo witamin są szczególnie zalecane w okresie zimowym. Najlepiej jest wybrać wysokiej jakości suszone pomidory, które mają więcej likopenu i wartości odżywczych od tańszych zamienników.