Bogate w składniki odżywcze suszone owoce można wykorzystać na wiele sposobów. Będą doskonałym urozmaiceniem owsianki, sałatki, a nawet jogurtu. Zobacz, jak powinno się przechowywać owoce suszone i dlaczego warto je spożywać.

Owoce suszone

Suszone owoce są nie tylko słodkie i smaczne. Są też bogactwem błonnika i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przykładowo suszony grejpfrut dostarczy nam duże ilości witaminy C i potasu. Osoby, które mają niedobór witaminy A, powinny sięgnąć po suszone morele. Źródłem fosforu i wapna będą natomiast suszone figi. Niekwestionowaną zaletą owoców suszonych jest możliwość ich dodania do różnych potraw. Warto wiedzieć, że suszone warzywa i owoce dłuższej zachowają swoje właściwości niż ich świeże odpowiedniki. Większość z nich charakteryzuje się również bardziej intensywnym zapachem oraz smakiem.

Z pewnością przypadną do gustu miłośnikom słodyczy i osobom aktywnym, które chcą wzbogacić swoją dietę o węglowodany i dostarczyć organizmowi energii. Ze względu na to, że posiadają dużą ilość kalorii, zalecane są również osobom, które chcą przybrać na wadze.

Jak przechowywać suszone owoce?

W celu zachowania korzystnych właściwości suszonych warzyw i owoców konieczne jest ich prawidłowe przechowywanie. W przeciwnym razie możemy przyczynić się do tego, że suszony grejpfrut lub morela utraci wartościowe składniki odżywcze. Suszone owoce, których termin ważności nie jest dłuższy niż miesiąc, należy składować w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. 

Osoby, które kupiły suszone warzywa i owoce na wagę, muszą pamiętać o tym, żeby przechowywać je w hermetycznie zamykanych pojemnikach. Termin ważności bakalii z konserwantami wynosi od pół roku do roku. Miejsce ich przechowywania powinno być ciemne i suche.