Zmęczenie, złe samopoczucie, zaparcia i wzdęcia są najczęstszym objawem chorób wątroby. Aby im zapobiec, warto zastosować dietę wątrobową, która uwzględnia białka i węglowodany, ale przede wszystkim ogranicza spożywanie tłuszczu. Zobacz, jakie produkty zaleca się podczas tej diety, a których warto unikać.

Dieta wątrobowa jadłospis

Dieta wątrobowa to dieta, która opiera się na produktach lekkostrawnych i niskotłuszczowych. Do ich grona możemy zaliczyć chude wędliny, mięsa i ryby, zupę jarzynową, rosół jarski, ryż oraz gotowane ziemniaki. Zalecane są warzywa i owoce będące źródłem beta-karotenu. Niezbędna jest też witamina C, która skutecznie zwalcza stany zapalne. Znajdziemy ją głównie w papryce, truskawkach i natce pietruszki. Jadłospis możemy urozmaicić przyprawami i ziołami, które wspomagają pracę układu trawiennego. Stosując zioła na wątrobę, przyczynisz się do odbudowy komórek wątroby i oczyszczenia organizmu ze szkodliwych dla zdrowia toksyn.

Dieta wątrobowa jest zalecana osobom, które mają marskość wątroby, przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego, kamicę pęcherzyka żółciowego, wirusowe zapalenie wątroby typu C lub stany zapalne jelit.

Dieta wątrobowa w ciąży

Właściwa dieta w czasie ciąży skutkuje dobrym stanem zdrowia kobiety i dziecka. Jednak nie każdy rodzaj diety może być stosowany w tym okresie. Szczególnie zalecana jest natomiast dieta wątrobowa, która obfituje w niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. W jadłospisie kobiety ciężarnej powinny znaleźć się warzywa i owoce, a także duże ilości wody mineralnej lub soków z owoców. Tego typu dieta wskazana jest również dla kobiet, które chorują na cholestazę ciążową.